människan.

Albert Einstein sa en gång att människan använder enbart 10 procent av sin egentliga kapacitet.
Skrämmande sant.

Det är kanske såhär vi ser omvärlden?

Bilden är från en höstpromenad i Dalarna med min kusin Moa.

Fast idag har jag nog minst använt elva iallafall. Jag har räknat matte, skrivit svenska, spelat innebandy och pillat med headern här uppe. Krävs lite extra kapacitet för det minsann!

Igår välkomnade jag advent med öppna armar och imorgon säger vi adjöss grådaskiga november och hej mysiga december. Det är verkligen galet hur det slår över snabbt från det mörka och trista till den upplysta och intensiva  julmånaden. Fast vissa har ju verkligen inte lärt sig tjusningen med lite mysig julbelysning. Det finns ett hus i fjälkinge som verkligen tar priset, inga miljöhjältar direkt. Dom har verkligen smällt upp all julbelysning de någonsin har kommit över, extremt. Ska försöka fixa en liten bild, annars får ni ta en tripp till den lilla byn, det huset är helt klart en sevärdhet.

En vecka kvar.

With hope,
Johanna


350, stortorget i malmö.

Hittade en bild på CoolaNer (klimatblogg av unga svenskar) från den 24/10 och Global Day of Climate Action. Tittar ni riiiktigt noga så ser ni mig nog där uppe i högra hörnet, eller?




Destination: Copenhagen

En vecka, eller tillochmed mindre än en vecka, sen smäller det. På lördag börjar COY (Conference of Youth) och sedan rullar det vidare mot Köpenhamnsmötet. I skrivande stund sitter jag på sista mötet med Wake-up Squad inför konferensen. Känns lite märkligt att vi har kommit så långt, men också mycket mycket spännande. Vi har fått lite mer kött på benen kring hur förhandlingarna ska gå till, vilka som är där, agendor och massa annat nice.

Hörde en rolig grej på radion i fredags. Det kristna världssamfundet (eller vad det nu kan heta, ett globalt kyrkgäng) har beslutat att kyrkor världen över ska ringa i kyrkklockorna 350 gånger den 13 december (LUCIA). Detta är en manifestation för organisationen 350, 350 ppm är den acceptabla koldioxidhalten i atmosfären. Mycket coolt.


Glad första advent på er allihop!


Klimatsmart or not?

5.7 ton växthusgaser/år, inte ett resultat jag kan känna mig så nöjd med va?

Men de är därför jag engagerar mig! Jag vill verkligen kunna förändras, och tror också att jag kan det. Kan ju trösta mig med att jag bor på landet, så bilresorna som skjuter koldioxidhalten i höjden är ju faktiskt relativt nödvändiga. Mitt resultat låg strax under medelsvenskens, så det är jag och herr svensson som bör vakna upp nu.

Testa dig du med: http://div.dn.se/pollutioncalc/start.jsp
Berätta gärna ditt resultat!

 


Mr Obama

Nu står det klart att det blir ändå jag och Obama som drar till Köpenhamn. Han kommer kika förbi innan han åker vidare till Oslo för att ta emot Nobels Fredspris (och jag som trodde att jag hade ett ganska busy liv). Det blir troligvis den 9 december som Herr Usa-president välsingnar föhandlingarna. Helt klart en frisk vind efter bakslaget av att de inte verkar bli något bindande avtal. Utan snarare något i stil med de fyrkantiga hastighetsskyltarna som används vid vägombyggnad, som rekommenderar att man ska köra i t.ex. 30 men som man inte måste följa. Inte fullt lika starkt som en lag utan kryphål alltså. Läs mer på DN.se.


Det bästa med min kompis Obama är att vi har så roligt tillsammans.

Hoppas nu Barack kan sprida lite maktkänsla till förhandlingarna så det blir några riktiga beslut fattade!


With Love
& Inspiration


/johanna.

Min Vän Maja

Idag så passar jag ordet till min vän Maja.

Maja är också en del av Wake-up Squad och skrev igår några klimattankar i sin blogg.
Bekvämt att skicka vidare micken i dessa dagar då jag höll tal idag, och ska tala även imorgon. Såhär lät inledningen till dagens tal: 

"Jag står här inför er med något som jag vet att ni alla skulle vilja ha. Jag har nämligen receptet för framgång och lycka i min hand. 
Det är inte alls så invecklat som många verkar tro. Det är i själva verket ganska simpelt. Det som gör det hela lite klurigt, är att man inte har någon egen makt att påverka processen. Det gäller enbart att komma sist. Och förbli sist kommen!
Jag pratar givetvis om de fantastiska fördelarna med att vara yngst i familjen."

Det gick faktiskt mycket bra, men det är lite galet att man kan bli nervös när man ska hålla tal för 5 pers! Jaja, nu är det gjort. Ett till imorgon och sen kan jag pusta ut... för ett litet litet underbart ögonblick.

Temat för morgondagens tal: Wake-up Squad.

Yours Sincerely
Johanna.


Ursäkta mina kära vänner

Ja, ursäkta mina kära vänner för att jag har varit otroligt inaktiv här på sistone! Jag kan erkänna att trots att jag inte skriver är jag ändå inom en snabb liten runda för att se om någon har hittat hit, och lika lycklig blir jag varje gång att ni är trogna fina människor!

Anledningen till mitt bloggstopp är delvis helgfirande, då blir ofta datorn med glädje bortprioriterad. Min helg bestod av utgång på fredagen, premiär för fröken Rahm som fyllde 18 för exakt en vecka sedan, Winnerbäck på lördagskvällen och en riktigt pluggdag på söndagen. Dessutom avslutades helgen med en Jesus Christ Superstar konsert i heliga trefaldighets kyrkan, den musikalen är nog bannemej det bästa som kristendomen har producerat! Fantastiska låtar. Jag blir ständigt avundsjuk när jag ser musikaler, jag vill också!

Sedan är det plugget som lärarna helt plötsligt har kommit på att de ska överrösa oss med. Men man ska inte klaga, som dom berättade på Christer i p3 idag, förr i världen kämpade dom hela sitt liv för att ta reda på något. De gick igenom de mest fasansfulla prövningar för att eventuellt tillslut komma fram till ett forskningsresultat. Och den slutliga vetenskapen som de eftersträvade kan vi idag genom några snabb klipp på datorn få fram utan minsta lilla smärta eller motgång. Eller jo.. ibland segar ju internet och då blir man ju rent ut sagt förbannad! Tack Christer för lite perspektiv!

Vad har hänt annars på sistone?
Hastigheten på halva sträckan till stan och till min skola har ändrats från 90 till 70. Bra för omgivningen och klimatet, men sjuttsingen vad surt för mig. Eftersom jag mer än ofta kommer iväg liiite för sent hjälper ju inte detta precis min "förseningsgen". Jag vet faktiskt inte anledningen till förändringen eller om den är omfattande i kommunen, kan bero på att det finns mycket vilt längs vägen. Men förhoppningsvis kommer snart min klimatsmarta sida övervinna den lata. Detta är trots allt ett steg i rätt riktning!

Vad jag heller inte har nämt är att Wake-up Squad ska ut och resa igen i februari. Det bär av norrut till Jokkmokk och delta i "Jokkmokk Winterconference" (klicka på länken för mer info). Denna ungdomskonferens, som den här gången har klimatet i fokus, infaller i samband med den årliga samemarknaden i Jokkmokk. “Changing Climates: The new political and evironmental reality for Northern Communities”, står det på hemsidan vilket talar för en spännande konferens fylld av inspiration.



Det ska bli riktigt spännande med både konferensdelen och att få utforska dessa norra delar av vårt land! Det blir det längsta norrut jag någonsin har tagit mig så det blir en upptäcksfärd som heter duga. Gäller bara att passa på att utforska med full kapacitet under de ljusa timmarna, för vi åker ju under norrlands mörka tid, så många soltimmar är det inte att räkna med.

Det var allt för just nu. Återigen, tack till alla fina som läser & kommenterar. Det är sjukt peppande!

Med Vänliga Hälsningar,
Johanna.


en av sisådär trehundrafemtio.

Fick ett mail idag med min ackreditering till COP15, spännande! Det gjorde mig åter taggad efter en liten inspirationssvacka. Jag, tillsammans med wake-up squad, kommer att vara ackrediterade genom organisationen 350.org. Av en slump blev det ca 350 personer som ska åka till COP15, och vi är 7 av dem. Det ska bli fettfettfett.

Det känns knäppt att det är så nära i tiden. Har börjat inse det nu, i takt med att läxor, prov och inlämningar tornar upp sig inför jullovet. Dessutom har då och då en våg av jullängtan sköljt över mig, vilket också talar för att december ligger precis runt husknuten.

Igår var det uppsatsskrivning (nationellt prov) i Svenska B, och det var väl helt okej. Idag fortsatte jag på svenskaplugget och skrev ett tal under temat Relationer och starka band. Talet handlar om de fantastiska fördelarna med att vara yngst i familjen. Undra om jag ska våga visa talet för mina kära storebröder, jag har verkligen förskönat rollen som lillasyster. Har faktiskt bokstavligt talat skrivit att livet som lillasyster är synonymt med den gyllene vägen till himmelriket. Kanske en lätt överdrift, men med glimten i ögat tror jag att det kan bli en succé. 

Jag har även skrivit ett informativt tal i engelskan om Wake-up Squad. Det blir en snabb presentation om projektet och deltagarna. Hoppas att det också blir lyckat och att jag kan hålla min rampfeber i schack. 

Nu blir det mera plugg (yeayeayea), sedan träning och slutligen middag med fina vänner till familjen. Jag har gjort mitt livs första pajdeg, ska bli intressant. 

/johanna.  


Oleg

Hittade på hemsidan ett bidrag med allas vår stjärna Oleg. Det var filmat under ungdomskonferensen samordnad av Lsu, där jag också var med. I slutet av filmen kan man minsann skymta mig också. Shitshitshit vad häftigt.



Nu är det sovdags på riktigt.

Godnatt alla fina människor!

COP15 goes Youtube.

COP15 (klimatmötet i Köpenhamn dit jag ska med Wake-up Squad) har en egen kanal på Youtube. Där har de utlyst en tävling som går ut på att folk kan ladda upp bidrag med sitt budskap angående klimatförändringarna. Där finns videos från hela världen, riktigt roligt att se! Kvaliten är otroligt varierande, men det är kul att se människors kreativitet.

Två vinnare kommer att utses och belönas med en resa till COP15. Vad jag förstår så är det forfarande fritt fram att skicka in ett bidrag, så gör din röst hörd: http://www.youtube.com/user/cop15?blend=1&ob=4  


En ung hjälte.

Imorgon blir det uppsatsskrivning i svenskan. Fem timmar av ren glädje.. Får hoppas på det bästa! Roligt tema åtminstone: Relationer & starka band.

Ta hand om er.
Johanna

dagens tips dagens tips lalalalalaa dagens tips!

Dagens tips!

Och det handlar om roliga, energisnåla grejer man kan göra i höstmörkret. På sommaren hade det varit denna listan varit barnsligt lätt att skriva, då känns ju utomhuslivet ändå så lockande. Det finns faktiskt fina grejer att göra när man har stängt av datorn, tvn, den onödiga belysningen och allt annat elektriskt tjafs. Alltså, här kommer lite nu-känner-jag-för-att-inte-tära-på-vår-kära-planet-utan-istället-göra-något-annat-gött-listan:

  • Spela innebandy (det har jag gjort ikväll, med fantastisk framgång, vilket gjorde mig så pepp att jag blev inspirerad till att skriva denna lista)
  • Sporta på annat vis! Basket, tennis, fotboll, you name it. Svett är fett.
  • Ät en kaka. Gärna en äpplepaj med äpplen från trädgården, eller exempelvis chokladbollar som sparar ugnstiden.
  • Innan du äter kakan - tänd ljus. En av de få grejer som folk säger är bra med hösten som faktiskt stämmer. Te, tända ljus och en filt är faktiskt löjligt mysigt.
  • Till kakan - spela sällskapsspel. Alias, rappakalja, närr & fjärran och alfapet är några av mina favoriter.
  • Läsa en riktigt bra bok, jag önskar att jag tog mig tid att läsa Stieg Larson.
  • Spela gitarr, eller något annat instrument.
  • Promenera. Viktigt att inte låtsas att det är varmt, då blir det plågsamt. Nej som förskolelärarna skulle ha sagt: Kläder efter väder, liten fika och ett glatt humör så blir det en underbar utflykt.
  • Pyssla & sticka.
  • Pussla.
  • Äta på tallrikar som man kan äta upp. Fick precis reda på av min chilenska bror att dom hade sådana under OS i Lillehammar. Coolt.
  • Spela ishockey-spel.
  • Leka mörker-gömme.

Hoppas listan kunde ge lite inspiration!
Här kommer dagens tips från Pang Prego. Hoppas att det också kan ge lite inspiration, eller snarare förnuft. Enjoy!




Förresten, ursäkta för den dåliga uppdateringen i helgen. Men jag lever och mår bra. Helgen bjöd både på stugmys, indisk-fest och lite jobb. En fantastisk kombination.

Peace, Love and Understanding.

/Johanna.

WUS pics.

Sammanfattning av den seriösa delen av helgen med Wake-up Squad:

   

Riktigt roligt! Tack till mästerfotografen Calle, sorligt att vi inte fångade dig på någon bild.

Jag sitter i skolbiblioteket och känner mig halvdöd i kroppen efter ett två och en halvtimmes idrottspass med bodypump och fotboll. Mitt lag var bäst, konstigt nog kom vi sist. Det känns iallafall skönt att vara såhär trött, skönt på ett plågsamt sätt!

Nu ska jag kila till bussen som tar mig hem till min lilla by.

So long mina vänner!

Våga välja världen

Häromdagen kom när jag va i skolbiblioteket kom bibliotikarien fram till mig och berömde mig för tidningsartikeln. Hon hade ett gäng exemplar av boken Våga välja världen (Nils Nyberg) och undrade om jag kunde dela ut dem eftersom jag var aktiv. Hmm tänkte jag, lite svårt att veta hur det skulle gå till. Jag tackade och tog emot en bok och sa att jag skulle sprida ordet om boken, om den var bra förstås. Jag har bläddrat lite i den lilla boken och den innehåller faktiskt många fina grejer! Flera citat kring engagemang, vänskap, glädje och ja, allt mellan himmel och jord. Där finns också en massa konkreta och användbara tips för en mer hållbar livsstil.




Är någon intressrad så har jag de rätta kontakter för att hooka ett exemplar till just dig. Annars finns den ju i bibblan för de som hänger på Österäng.

Tänkte ta några tankeställande fakta ur boken, mycket möjligt att den kommer fler tips från den framöver!

* Svenskens hushåll slänger upp till en femtedel av all mat som köps in i soperna, fy skäms.
* Vattenkokare och mikrovågsugn sparar både tid och miljö.

* Att flyga malmö - stockholm tur&retur släpper ut 400 kg koldioxid, bilen ger 120 kg, buss 20 kg och tåg enbart 1 kg. Svårt val? Njaa..
* Tv, stereo och datorer står för 20% av hushållselen, de drar elektricitet även i stand-by läge - stäng av.

No one can do everything,
but everybody can do something.
Make your something count!


Kärlek & respekt.
Johanna


This is it.

I fredags såg jag och David This is it, som är en samling av videoklipp från repetitionerna av det som sorligt nog aldrig blev Michael Jacksons sista turné. I filmen säger Michael några väl valda ord om att vi ska värna om vår planet, mer mainstream än så kan knappast klimatrörelsen bli. Tack MJ.

Jag hade skrivit lite mer, men på ett lite för klantigt vis råkade det försvinna. Så det blir lite mer reflektioner en annan dag. Ett dagens tips kan det hinnas med iallafall. Sydsvenskan har startat en artikelserie kring klimatet och COP15, och det gillar jag. Första delen innehöll många bilder och kortfattad fakta, precis sånt som faller mig i smaken. Får hoppas att det kan kännas hett för fler än mig.


Godnatt gott folk!


Radiostar

Trots den tidiga timmen och en ekande tom mage tycker jag att vi klarade av radiointervjun i fredags skapligt. Men som Amy Diamond säger, it can only get better. Dagen har vi ägnat åt mediaträning, riktigt roligt och sjukt välspenderad tid. Vi övade bland annat på att göra inspelade videointervjuer. Kan vara hemskt att se sig flacka med blicken och staka sig, men övning ger färdighet och det känns grymt att kunna få den här tiden till att lära gyllene knep.

Nu ska jag sova några välförtjänta åtta timmar. Tack för alla fina och uppmuntrande ord kring intervjun och bloggen, det värmer verkligen!

All our dreams can come true... if we have the courage to pursue them. (Walt Disney)

Godnatt.


WUS weekend

Det är alltså en helg för Wake-up Squad. Vi började träffen med ett fotosession (Sven gör verkligen ett bra jobb för att vi ska få star-feeling) med både gruppbild och profilbilder. David som fotograferade gjorde ett amazing jobb, stort tålamod trots kyla och galna miner. Det var riktigt roligt men fruktansvärt kallt! 

Ett gäng nöjda wusarna begav sig sedan till en thai-restaurang för att få tillbaka känslen i tårna och stilla vargen i magen. Eftersom tiden sprang iväg från oss blev det endast lite mediasnack angående vår och Calles artikel. Kort och intensivt men givande att få lite feed-back på artikeln. Vi funderade kring om artiklarna kunde tilltala den stora massan och framförallt ungdomarna. Ni, mina kära läsare, får jättegärna också komma med kommentarer! Stort tack till alla er fina som gav mig glädjande respons på artikeln och radiointervjun (länk kommer snart). Men våga ge konstruktiv, kan vara bra att få höra. 

Nu är det filmtittning, Yrrol på skärmen. En riktig nostalgifilm. Den har funnits med hela livet, en slags humorbibel. Fina grejer helt enkelt. Nu är det strax sovdags, mycket skönt.

Kram,
Johanna


Snöbollen har satts i rullning.

Idag publicerades äntligen artikeln!


K-bladet verkade inte tycka att det va riktigt okej att jag hade bilden, så klicka på länken så kommer den vackra bilden upp!

Jätteroligt med all fin respons av vänner och bekanta, och tillochmed helt okända. Hoppas den kan väcka lite klimatglöd i Kristianstadhemmen. Det fick iallfall upp intresset hos Radio Kristianstad (p4) för mitt under lunchen ringde dom och frågade om jag ville ställa upp på en intervju. Självklart ville jag det!

Och så blev det. Imorgon ska jag och förhoppningsvis Sven göra en frukostintervju på fantasi. Halv åtta till åtta, missa inte det! Vi ska berätta lite om projektet och våra planer. Ska bli roligt! Men lite nervös är jag allt, inte alltid helt underbart att få höra sin röstinspelad och nu är det dessutom i direktsändning så jag får hålla tummarna för att det inte blir någon blackout. Men jag överlevde svininfluensavaccinet idag så jag tror jag kan överleva det mesta.

I helgen blir det träff med Wake-up Squad igen! Jag längtar lite. Ska bli roligt både att få träffa det fina folket igen och att fortsätta med arbetet. Vi kommer antagligen att få en kalashelg. Helgen kommer ha lite inriktning på mediaträning, så då får jag lära mig hur jag borde ha gjort. Aja, man brukar väl säga den lär den som lever. Leva först, lära sen.

Kom ihåg nu mina vänner: ca 07.30-8.00 i Radio Kristianstad P4

With love,
with hope,
johanna.

Har plastpåsen sett sina sista dagar?

Det finns länder och platser i världen där den har det. I Kenya, delar av Indien, San Francisco, Sydafrika och Uganda är det redan en sanning. I Kina är det förbjudet att dela ut gratis plastpåsar. Vad är då trenden? Tygpåsar såklart! Förutom änglamarksklassikern finns det så otroligt många snygga varianter av tygpåsar att ha med till affärerna.

Det går åt två kilo råolja för att tillverka ett kilo påsplast. Enligt en rapport från FN förbrukar jordens befolkning ca 1000 miljarder plastkassar varje år, dessa plaststycken används i genomsnitt 12 minuter innan de slängs. Det tar omkring 50 år för en plastpåse att förmultna. Mycket plast blir det. Vilken idioti. Skrämmande.

Ändå så säger man allt som oftast ja tack när expiditen frågar om man behöver en kasse, och tänker sedan, men jag har ju redan en påse. Aja. Slut på det. Jag ska försöka skärpa mig, ta med egen väska/kasse och när jag shoppar är det verkligen klokt att lägga alla varor i en kasse. Åker man till mataffären för att handla borde det vara lika självklart att ta med kassar som att ta med plånboken. Svårare än så är det inte.

Nej jag tycker inte att Sverige ska hänga på trenden och förbjuda plastkassarna. Ordet förbud klingar inte så bra, däremot logiskt tänkande är fint. Tygkasse=bra. Plastkasse=dåligt. Hmm... vad väljer vi... Tygkasse it is!

 
Francis & Tingan                     

Det är roligt med artister som förutom skivor säljer kläder och just tygkassar (vilket de flesta gör). Min mamma investerade nyligen i en mycket tjusig tygbärare från svenska Francis. Francis är ett relativt nytt band som gör riktigt bra musik. Dessutom spelar en kär barndomskamrat Tim Grundtman med, och hans bror Jakob sköter ljudet. Talanger är vad dom är. En annan favorit är Magnus Tingsek som också har producerat en läcker kasse som jag har i min ägo, den fungerade faktiskt som min skolväska halva förra året. Mycket snygg, men lite svårt att hitta skåpsnyckeln ibland.


Yours faithfully,
Johanna


Dags att vakna?

Psykologi B 10.00, det var starten av min skoldag idag. Jag ställer klockan på åtta, eftersom det fanns nyinköpt bröd och frukost pålägg så jag tänkte ta mig en timmes lång riktigt njutar frukostmorgon! Jag älskar när man vet att man har lång tid på sig på morgonen. Jag vaknar av alarmet klockan åtta och känner mig relativt pigg och välmedveten om att jag borde gå upp direkt, en snooze bara.. och en till.
9.50 vaknar jag! Fanfanfan. Min favoritlektion börjar om tio minuter och jag har försovit mig på tok för många gånger detta läsåret. Det blir inte direkt någon njutar frukost! Fem i tio sitter jag i bilen. För att göra min morgon lite mer underbar märker jag att det blinkar tomt på bensinmätare, inser att det gjorde det igår också när jag körde fram och tillbaka till stan. En tankning är alltså nödvändig, yes precis vad jag behövde. Jag körde nästan helt lagligt in till stan, hade inte accepterat att få fortkörningsböter också, det hade bara vatt lite för mycket på en och samma morgon. Bilturen brukar ta 15-20 min till Österäng. Trots allt detta befinner jag mig i klassrummet ca 10.12. Sjukt!

När jag kom hem från skolan tänkte jag över min morgon. Tänk om det skulle bli såhär med klimatförändringarna? Att vi vaknar upp nu, tänker att vi borde verkligen göra något åt saken. Man kanske rentav börja vidta åtgärder? Eller så funderar vi lite till... tänker över situationen... om man bara forskar lite mer i ämnet kanske metoder utvecklas.

Sedan vaknar vi med en smäll om några år, utan att ha gjort ett skit åt problemen, och inser att världen är en tickande bomb och vi har tio minuter kvar tills det är kört. Då skulle människorna bli just så effektiva som jag blev imorse, handlingsförlamningen är som bortblåst. Har vi tur så är det en Peter Wallmark (min psykologilärare) som håller i vår planets pekpinne som utan problem accepterar att man kommer en kvart för sent. Det är sånt som händer. Isåfall kan vi rädda situationen genom panikåtgärder. Men är det det vi vill?

Hade det inte varit skönt att börja när det behövs? Slippa paniken, slippa skuldkänslan. Vi skulle kunna ta i tag med problemen och samtidigt äta den härliga frukosten som man längtat efter. I mina öron låter alternativ två (det mindre panikartade) mycket skönare.

På sätt och vis har detta redan hänt, på 70-talet började klimatproblemen uppmärksammas. Vissa blev upplysta, de flesta blundade. Istället för att ändra något i systemet och vända utvecklingen mot ett hållbart levnadssätt, tolkade människorna ordspråket "vända andra kinden till" på helt fel sätt. Vi blundade. Männisorna tillförde istället mer bensen, mer plast, mer syntet, mer buffaloskor osv till vår värld. Nu lyser klimathotet med den starkaste lampan och folket är tvunget är lyssna. Medvetenheten har kommit. Alarmet har gått. 

Frågan är: är det fortfarande möjligt att äta den goda frukosten och gör något åt klimatförändringarna?
Jag tror faktiskt det.
Läget är panikartat.
Men det finns alltid tid för lycka.
Och med lycka, blir allting mer lyckat. 

                        

Nu ska jag nog minsann äta lite av den där efterlängtade frukosten. Det sägs att det snöar i Skåne, här blåser det bara. Jag känner mig inte riktigt redo för snö, men igår längtade jag efter julen.

Kram,
Johanna



Världens blickar mot Köpenhamn

Den 7-18 december riktas världens blickar mot Köpenhamn och COP15-mötet. De orden stod skrivna i november nummret av tågtidningen Kupé, det känns lite obegripligt att jag ska vara där. Jag ska var på den platsen och händelsen dit världens ögon ser. Det mest fantastiska är att det verkligen är så, det är det största COP mötet någonsin. Det är inte precis som när man gick i femman och min klass gick vidare till länsfinalen i Vi i femman, för då kändes det också som att vi hade hela världens ögon på oss. Nu gäller det något avgörande för hela vår planets framtid. Magiskt. 
                                           
En liten drömmande utsvävning där, men för att forsätta på Kupé temat. Förövrigt tycker jag mycket om tidningen Kupé, nog framförallt på grund av lyckokänslan när man hittar en Kupé istället för en dansk tidning på Öresundstågen. Lyckokänslan förstärks när man märker att det är en purfärsk tidning med sprillans nytt innehåll (eftersom det enbart släpps en per månad händer det gaaanska ofta att man bläddrar i dem mer än en gång). Roligt att en tidning som Kupé som har så otroligt många läsare och där faktiskt många verkligen läser artiklarna tar upp världens mest centrala fråga.

Artikeln tar dels upp en lista med 5 heta årtal som det pratas mycket om, och den tänkte jag dela med mig av.

1990. År noll enligt Kyotoprotokollet. Detta är basåret som utsläppsnivåerna utgår ifrån.
(Målet var att sänka nivåerna det globala utsläppen med 5%, i nuläget har nivåerna höjts med 24%. Inte så lovande? Kanske dags för lite skärpning?)
2012. Kyotoavtalet går ut och ska ersättas. Danmark är hittills bäst i klassen (smäll på fingrarna där fröken Sverige) eftersom de har förbundit sig att minska utsläppen med 21 procent till detta år. 
2020. Året som EU talar mycket om. Eu vill minska utsläppen med 30% till detta årtal, på villkoret att de får andra länder med sig. Annars stannar de vid en 20 procentig minskning.
2050. Majoriteten av forskare är eniga om att detta är deadline för utsläppsminskningarna på 80 till 90 procent. G8-länderna, inklusive Sverige, nöjer sig däremot med 50%
Är det de som Peps Persson skulle ha kallat för falsk matematik?
2100. Enligt forskare världen över får inte jordens medeltemperatur höjas över 2 grader till detta året, det så kallade två graders målet. 


På en Rosies elefantrygg i Indien. Vackert med fågeln som avspeglas på elefantens sida.

Ikväll har jag spöat min mamma i närr och fjärran så en globetrotter finns det allt inom mig! Det är min största klimatlast, men någon har vi nog alla. Så länge det inte väger över för den oemotståndliga kraft som kräver förändring så kommer vi nog fram till den gyllene vägen. Människan är smart, ibland tar det bara lite tid för oss att inse det.

With Love.
For Change.



Städning + vittvinsvinäger = sant?

Ett roligt inslag i Drömhem (tidningen, alltså inte artisten drömhus, viss skillnad där) om städning inför julen. Nu blir ni säkert lite konfunderade, hur kan ett roligt inslag och städning få plats i samma mening? Jo, det var nämligen tips på hur man kunde städa med hjälp av grejer man har hemma och helt utan farliga ämnen. En slags eko-städning med andra ord!

Här kommer tre recept på olika städmedel som är fullt möjliga att tillverka hemma.

  • Möbelpolish
    1 dl olivolja
    1/2 dl citronsaft
    Häll i olivoljan och citronsaften i en spejflaska, skaka flaskan och voila så har du en möbelpolish! Nu är det bara till att spreja ut lösningen jämnt över ytan och sedan torka med en torr trasa.
  • Fönsterputs
    1/2 dl vittvinsvinäger
    1 msk majsstärkelse (vem har det bara sådär i hemmet egentligen?)
    1 l vatten
    Blanda ingredienserna i en behållare, är det kallt ute kan man även tillsätta en gnutta t-sprit. Tvätta fönstret med lösningen. Torka med luddfri trasa. Polera tillsist bort det sista av majsstärkelsen.
  • Citrusvinäger
    Skal från citrusfrukter
    Vittvinsvinäger
    Fyll en burk med skal från citrusfrukter, apelsin, lime, citron eller grape you name it - alla fungerar lika bra. Häll på vittvinsvinäger så att det täcker, låt stå i två veckor. Sila bort skalen. Vinägern kan sedan sprejas ut outspädd på kalkavlagringar och svår smuts. Funkar också utmärk att blanda ut den med vatten, då kan den användas som allrengöring.

Smarta recept, skulle vara roligt att testa! Jag räknar givetvis med att ni alla kommer att rusa till skafferiet och leta reda på majsstärkelsen och vittvinsvinägern omedelbartbums. Trevligt att kunna inspirera er!

Detta var en del av deras julstädningsrepotage (julstädning?!?), mer finns att hitta i nummer 13. Och för er som undrar, nej jag läser inte drömhem men min mamma gör. Jag har heller inte börjat pensionsspara så det är lugna puckar. Om någon testar några av knepen är jag idel öra att få höra om resultaten!

Kram,
Johanna


Most profound question ever asked.

Man kan försöka ställa intellektuella frågor, tänka i evigheter, komma på formuleringar för att låta riktigt smart när de bästa uttalandena och de djupaste orden är så enkla att ett barn mycket väl hade kunnat uttala dem.
(vid 1.30 kommer guldkornet)
Eftersom filosofin var inställd idag kan ju min fina klass ta till sig detta som dagens filosofiska tanke. Hoppas att den kan kompensera lite. Snart blir det skolstart efter ett underbart höstlov som tyvärr försvann innan jag visste ordet av.
Ha en bra dag!

dagens tips: miljöaktuellt.

Godkväll mina vänner!

Ursäkta för den dåliga uppdateringen under helgen, men jag har haft en fantastisk helg och hoppas att ni alla kan säga detsamma. Jag tänkte passa på att ge ett tips som jag fick av min klimatguru Sven. Tidningen MiljöAktuellt har skapat en enkel guide kring COP15. Den ger svar på det man undrar, vad, hur, när, varför, vilka frågor osv. Mycket läsvärt! Här hittar ni den: http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.261093/din-guide-till-cop-15

Det står även mycket kortfattat beskrivet hur de olika länderna står inför förhandlingarna, vilket är riktigt intressant läsning! Ett exempel är att Usas utsläpp ligger i nuläget 25% över Kyotoavtalet och att de inte vill gå med på något avtal förrän Kina (världens största koldioxidutsläppare) går med på något bindande. Kina däremot säger att de vill prioritera den ekonomiska krisen. Kan tyckas vara ett lite ironiskt uttalande av världens snabbast växande ekonomi.

Som ni kanske märkte (iallfall mina allra trognaste läsare, dvs Emilia) blev det inte någon publicering av artikeln för Kristianstadsbladet i fredags. Troligvis kommer den på onsdag eller senare i veckan, så håll ögon och öron öppna!

Det var en kort uppdatering. Vill även passa på att sända ett grattis till min fina bror Torbjörn som fyllde år i fredags och tillbringade sin födelsedag med los Chilenos på andra sidan jordklotet. Lite svårt med kalas på grund av avståndet, därför har jag firat honom genom att lyssna lite extra på hans egenskrivna låtar. Lyssna och njut, och för att citera honom: Sluta sluta, fortsätt forsätta!

Yours sincerely,
Johanna.


RSS 2.0