Städning + vittvinsvinäger = sant?

Ett roligt inslag i Drömhem (tidningen, alltså inte artisten drömhus, viss skillnad där) om städning inför julen. Nu blir ni säkert lite konfunderade, hur kan ett roligt inslag och städning få plats i samma mening? Jo, det var nämligen tips på hur man kunde städa med hjälp av grejer man har hemma och helt utan farliga ämnen. En slags eko-städning med andra ord!

Här kommer tre recept på olika städmedel som är fullt möjliga att tillverka hemma.

  • Möbelpolish
    1 dl olivolja
    1/2 dl citronsaft
    Häll i olivoljan och citronsaften i en spejflaska, skaka flaskan och voila så har du en möbelpolish! Nu är det bara till att spreja ut lösningen jämnt över ytan och sedan torka med en torr trasa.
  • Fönsterputs
    1/2 dl vittvinsvinäger
    1 msk majsstärkelse (vem har det bara sådär i hemmet egentligen?)
    1 l vatten
    Blanda ingredienserna i en behållare, är det kallt ute kan man även tillsätta en gnutta t-sprit. Tvätta fönstret med lösningen. Torka med luddfri trasa. Polera tillsist bort det sista av majsstärkelsen.
  • Citrusvinäger
    Skal från citrusfrukter
    Vittvinsvinäger
    Fyll en burk med skal från citrusfrukter, apelsin, lime, citron eller grape you name it - alla fungerar lika bra. Häll på vittvinsvinäger så att det täcker, låt stå i två veckor. Sila bort skalen. Vinägern kan sedan sprejas ut outspädd på kalkavlagringar och svår smuts. Funkar också utmärk att blanda ut den med vatten, då kan den användas som allrengöring.

Smarta recept, skulle vara roligt att testa! Jag räknar givetvis med att ni alla kommer att rusa till skafferiet och leta reda på majsstärkelsen och vittvinsvinägern omedelbartbums. Trevligt att kunna inspirera er!

Detta var en del av deras julstädningsrepotage (julstädning?!?), mer finns att hitta i nummer 13. Och för er som undrar, nej jag läser inte drömhem men min mamma gör. Jag har heller inte börjat pensionsspara så det är lugna puckar. Om någon testar några av knepen är jag idel öra att få höra om resultaten!

Kram,
Johanna


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0