Sista dagen av mangold-månaden

Sista sommarhoppet lämnar imorgon tillsammans med september. Jag har köpt ett träningskort idag för att ha något tackla höstledan med, har faktiskt lust till att träna vilket känns mycket roligt. Träningsmotivationen kan ofta kännas ganska avlägsen, men höstmörker och träning går som handen i handsken.
Nu till dagens tips, som ni blev snuvade på igår eftersom sömnen kom ikapp mig. Vad är det egentligen vi har i våra trädgårdar under de olika månaderna? Ser du över om det är svensk odlade grönsaker/frukt du köper?
Här kommer en lista på vilket grönt och skönt man bör frossa i per månad.

Januari - Äpple, kål, rödkol
Februari - Gul lök, jordärtskocka, rot
Mars - Kålrot
April - Rabarber, gurka
Maj - Sparris, tomat
Juni - Jordgubbar, sockerärter, knipplök, alla salladssorter
Juli - Hallon, jordgubbar, blomkål, majs, bondböner, gulbetor, polkabetor
Augusti - Krusbär, dill, rödbetor, vaxbönor, brytbönor
September - Plommon, svartrot, mangold
Oktober - Morot, potatis
November - Rotselleri, vintersquash, palsernacka
December - Brysselkål, rödlök, pepparrot

Jag och alla andra julibarn kan ju känna sig lyckligt lottad som får både hallon och jordgubbar på tårtan medan marsstackarna får nöja sig med kålrot. Tänk nu över detta när du står framför grönsaksdisken.

Förövrigt ser jag framemot helgen som består både av årets första 3:3 (studentfest), "powerweekend" med tidernas bästa klimatprojekt, och med en viss militär som kommer hem. Låter som ett helt okej (läs: fantastiskt) upplägg enligt mig.

With love
Johanna

Vad ska ätas?

I gårdagens Kristianstadsbladet hade det som för det mesta petats in lite reklam mellan sidorna. Något som i vanliga fall är mycket irriterande (alla bryr sig inte om att det just nu är specialpris på färskosten det får gärna komma som en glad överraskning i affären) men just denna dag hade Lantbrukarnas Riksförbund och Ica lyckats prestera i en riktigt bra annonsdel. Den hette Oktober - den svenska matmånaden och presenterade närproducerad mat och andra ekologiska tips. Way to go Ica, detta var det bästa sedan de anställde Paul Tilly i rollen som Ulf.
Jag har valt ut två delar av annonsbladet att dela med mig av, eftersom jag själv tyckte dom va intressanta och användbara. Det ena är en förklaring av vad olika märkningar på produkter egentligen betyder, något som jag kan känna mig lite vilse i när man ska försöka köpa något vettigt. Det andra är en karta hur man följer det svenska skördeåret, alltså vilka grönsaker och frukter som finns att knapra på med gott samvete. Nu är det visserligen inte jag som står för stora veckohandlingen i min familj, men jag tycker ändå det är roligt att ha lite koll på vad som är med "ekorätt".

Vad säger vad?

Krav: Står för god djuromsorg, hälsa och miljö. Inga bekämpningsmedel, konstgödsel eller genmodifiering (GMO) är tillåtna.

Svenskt sigill: Kvaltitets- och ursprungsmärke på mat och blommor. Svenska råvaror, friska djur, kortare transporter och skyddat vatten. Bönder och odlare är certifierade, och genmodifierade råvaror är inte tillåtna.

 Svenk fågel: Ett ursprungsmärke som visar att kyclingen är kläckt, uppfödd, slaktad och förädlad i Sverige (med andra ord 100% svenskt om någon tvekade). Garanterar att köttet har hög livsmedelskvalité och är fritt från salmonella.

Rättvisemärkt: En oberoende produktmärkning som innebär att förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer. Finns på bl.a. bananer, kaffe, te och choklad.

Eu-ekologiskt: Garanterar att varan är producerad helt i linje med EU:s förordning för ekologisk produktion, även om det är importerade varor. 

Håll nu utkik efter dessa märken och inse att det kan vara värt några kronor extra. De ekologiska valen gör troligtvis större skillnad för miljön än för din plånbok. 

Nu rann tiden iväg, så frukt & grönt får vänta tills imorgon. Oj vilken cliffhanger detta blev, tv4 borde överväga till att anställa mig till idolredaktionen för jag är rentav i Peter Jidhe klass. 

Ta hand om er.
Mvh en nyklippt Johanna 

min katt.

Min katt är galen.
Jag har två katter varav en av dem är Ace, 2,5 år gammal. Unga fröken Ace har ett lite väl produktivt intresse för hankatter har det visat sig, under dessa år har hon nämligen lyckats klämma ut 22 kattungar! Vilket är lite extremt skulle jag vilja säga, speciellt eftersom det är en tanig tös vi talar om.
Senaste tillskottet i hennes släktled var åtta söta små krabater så sent som idag. Imorse när jag kom in på toaletten, där vi har ordnat en litet kryp-in till henne, låg där 5 nyfödda kattbebisar och jag tänkte att de va väl lite väl många. Sen kommer jag hem på eftermiddagen och då har den rackarkatten lyckats med bedriften att föda ut tre till. Jag börjar bli verkligen bli lite orolig för henne. Tur att hon har tagit så väl hand om sina ungar tidigare i allafall, men det kan väl ändå inte va hälsosamt att få så många? Vi skulle ge henne p-piller men hon hann bli gravid innan första pillret. Två veckor sen vi lämnade bort den sista kattungen från hennes förra kull (som bestod av fem kisar). Som sagt: min katt är galen.
Ace och hennes nyfödda sötnosar.
Är du intresserad av en kattunge till jul så säg då bara till!

one week to go.

En vecka, sen smäller det. En vecka kvar tills mitt projektarbete rullar igång. En vecka kvar tills ett förhoppningsvis kalasbra projekt tar sitt första kliv. Jag längtar!
För övrigt tackar jag för en mycket fin helg.
matilda, johanna.
Min bästa vän och jag.
Med kärlek,
Johanna

Tummen upp.

En riktigt stor tumme upp för idag kom ytterligare ett kanon besked: Jag blev antagen till Brysselresan!
Det är en studieresa som skolan annordnar, det är 25 elever från Österängsgymnasiet som får åka och lyckliga jag blev en av dem. Huvudmålet med resan är ett besök på Eu-parlamentet, vandra i maktens korridorer. Det alltid roligt att få komma ifrån vardagen ett tag, även om jag stormtrivs i min fina klass och skola så är det skönt att ha något att se fram emot. Åh vad roligt vi ska ha det. Fast nu blir det till att titta väldigt långt framåt, för resan äger inte rum förrän v.15. Den brukar vara på hösttermien men blev senare lagd på grund av Svininfluensan, lite väl hysteriskt om ni frågar mig. 

Bra grej nummer två är att jag åkte iväg för att skaffa mig lite information om bärbara datorer igår och kom hem med en purfärsk laptop, otippat men det känns mycket bra! Jag har funderat länge på att jag skulle vilja köpa en men har inte kommit till skott, men vem har tid till att fundera det är lika bra att klippa till direkt.

Vi avslutar fredagsinlägget med ett passande citat:
"En del har tusen skäl till varför de inte kan göra vad de vill, när allt de behöver är ett enda skäl till varför de kan." (Mary Frances Berry)

Wake Up Squad med Wake Up Call

Igår fick jag ett mycket glädjande besked: helgen, en såkallad "powerweekend", med miljöengagemang med andra ungdomar blir av! Denna är starten av mitt projektarbete och kommer att gå av stapeln redan nästa helg, den 3-4 oktober. Nu är det på sin plats att jag avslöjar lite mer angående mitt projektarbete.

Två goda vänner till mig Sven och Oleg är mycket duktiga miljöentreprenörer och har ett företag vid namn Wake Up Call (www.wakeupcall.se) som arbetar just med att informera och engagera människor i klimatfrågorna. I slutet av sommaren när jag satt med en gnutta projektarbetesångest (eftersom jag satt tomhänt utan projekt) och pratade med Sven kom han som en skänk från himmeln med svaret på mina problem och ett kalasroligt projekt i given.

Sven har startat ett eget systerprojekt till Wake Up Call som heter Wake Up Squad, och det är där jag och fem andra ungdomar kommer in i bilden. Vi ska under två helger utbildas till fenomenala miljövetare och smidiga konferensdeltagare för att sedan delta tillsamns med Sven som observatörer vid det stora klimatmötet i Köpenhamn. I mina öron låter detta bara fantastiskt spännande och intressant! 

Jag tycker det verkligen ska bli roligt att komma iväg och få känna att man gör något på riktigt, lär sig något och är med om något verkligt stort! För förhoppningvis så fattas det några beslut som kan rädda vår värld in på en bättre väg en den som vi rasar utför i nuläget.

Det ska bli spännande att träffa gruppen, den enda jag vet som ska delta är min underbara vän Maja (vilket är toppen!) men jag är säker på att det är ett härligt gäng eftersom det är Sven har dragit ihop det.

Nu blir det idol en stund, får ju supporta Kristianstads-Calle.
Det kommer mera, vi hörs!


Eco shopping

Shopping är en typisk vardagsgrej som man verkligen bör tänka sig för vad det egentligen är man släpar med sig hem i kassen. Vilket jag kan erkänna att jag är mycket dålig på. Det är inte så att jag överkonsumerar kläder, skor och accessoarer. Det är snarare så att jag har en förkärlek till riktiga "klipp". Att komma ut från butiken med halva kassakistan kvar och ändå några makalöst fina plagg i shoppingbagen, det kan faktiskt ge en riktigt kick. Nackdelen är väl att vid sådan shopping blir det genast inte så noga om produkterna är rättvisemärkta, tillverkade av något bra matrial eller hur längde dess skönhet kommer att hålla. 

Jag tänkte därför försöka bli lite bättre prioritera fairtrade proudkter, det som är lokalt tillverkat osv. Indiskan har ett eco-sortiment som jag redan har testat och hittills bara har överraskat mig positivt. De har snygga kläder av organiskt bomull och dessutom till bra priser. Jag två klänningar från Indiskans eco avdelning och är mycket nöjd med de båda. Nackdelen med Indiskan är ju att kläderna oftast har transporterats långt vilket ger en betydande miljöpåverkan trots att de är tillverkade av organiska matrial, men som det sägs: flera bäckar små.. 
Här två godbitar ur Indiskans Eco sortiment inför hösten.
                   
249 kr                                       149 kr
Färgstark och med fin form,        Enkel, alldaglig och skön.
det är så jag gillar det bäst.

Mer rolig eco-shopping för både honom och henne finns bl.a på www.allgoodclothing.se. Där finns ett ihopplock av de märken med snyggast ekologiska kläder. Tyvärr kan ju vissa av priserna kännas lite svidande, men det kan det vara värt. Där finns kläder och prylar till (som tur är) varierande priser. De har även lite rea (jubel för sånna som mig), så passa på.   
    
550 kr                                345 kr
Push polo " I-Path"              Manaca tee "Zion"

Hoppas detta kan vara inspirerande. Återkommer med mer.
Förresten, mycket höst i luften idag tillochmed lite regn. Även om jag älskar årstiderna så är det inte utan att sommaren står i en klass för sig själv. Positivt för min glöd inför dessa mörka tider är att jag börjar känna skidåkningssuget. En bokad skidresa hade inte suttit helt fel.

På återseende!

The Age of Stupid

Idag hålls ett FN toppmöte i New York som ska vara förberedande för det stundande enorma klimatmötet i Köpenhamn där alla världens ledare kommer att delta (och som kommer vara en väsentlig del av mitt projektarbete, vilket ni kommer få höra mer om så småningom). I samma veva så släpps också filmen Age of Stupid av Franny Armstrong världen över. Det är en film som utspelar sig år 2051 då de naturkatastrofer och den globala uppvärmning vi nu förutspår kommer att ske, har inträffat. En man ser tillbaka och frågar sig, varför gjorde vi inget tidigare?
Förhoppningarna är att The Age of Stupid ska få samma genomslagskraft som Al Gores film En obekväm sanning. Jag hoppas att filmen är välgjord och intressant så att budskapet når fram och människor väcks ur sin dvala. Jag ser fram emot att se den, men eftersom den enbart visas på bio i några svenska städer och Kristianstad inte är en av dem får det nog bli på dvd. Det är som sagt premiär idag i massvis av länder och man räknar med att filmen ska nå ut till 250 miljoner människor. Roligt och sevärt säger jag!


En Varning

Här är låttexten till En varning (Svenska Akademien ft Promoe), som även finns att lyssna på om man klickar på det vackra bandet till höger. Ett tänkvärt stycke.

En varning

sänder ut en varning till dom

dom suger vårt blod, maler liv i sina kvarnar, ställ dig opp snälla säg jag har fått nog.
och du ska se hur de klarnar, fått nog av ofog, säger vi klargör o varnar, klargör o varnar, fått nog. säger vi och klargör o varnar, förklarar de för barnen

För jag hör ekot av gläns över sjö och strand men håll med om de känns mer som död å stank
för vänsterhanden vet inte vad som händer me högerhand men jag spår att vi ska dö av va vi
föder fram för allt som finns kvar av våran änglamark är några inavlade djur i en inhängnad
park så fäll opp paraplyet alla vet att det regnar salt å svavelsyra råd är dyra snart så rämnar allt

ref. vi utfärdar en varning se vad vi gjort med vår värld vi ska få vår betalning för våra sjuka begär vi utfärdar en varning se va vi gjort med vår värld vi ska få vår betalning andas i en kvävd atmosfär

naturen har visst förlorat vi har sålt våran värld å vunnit experter hävdar kunnit att alla orosmoln försvunnit men man skördar vad man sår ingen vördnad inget mål vi som sköndade mördade får se vår sista bördiga vår vi ska köpa de slita slänga urgröpa de smita kränga döda de svika skända vi förnekar de vida kända vi kan vrida och vända varenda känt argument men vi måste väl ha könt att det luktade bränt

se sicken underbar värld mänskan va beskärd den va allt hon va värd den börjar bli tärd hon har gått fram med svärd kallat sig lärd bara för flärd sicken eldhärd säger sanna mina ord å hör denna varning se på vår jord de behövs ingen förklaring regelrätt mord ta de som en varning för handlingsförlamning en uppmaning från en galning

ref. vi utfärdar en varning se vad vi gjort med vår värld vi ska få vår betalning för våra sjuka begär vi utfärdar en varning se va vi gjort med vår värld vi ska få vår betalning andas i en kvävd atmosfär

polerna smälter havsnivån den stiger jorden går under men vi blundar å tiger om regelrätt mord på varann å på oss själva måste vårda gåvan vi har ingen rättt å sälja alldeles för länge så har rikedom vart tära men alla blir fattiga när domedan är nära lär få vårt beskärda va väl aldrig särskilt lärda skändade gåvan å vi får va vi är värda

dom skriver avtal om naturkatastrofer som klingar tomt dom vattnar ur allt man står för hyckel från Bryssel-protokoll-vackra-strofer för styr gör ändå marknadens filosofer å de kan väl inte vara lönsamt ansvar har vi det gemensamt pretentiöst å bara pinsamt även om det må vara fint sagt men för naivt å hopplöst ute omsprunget av dom som tar besluten men slutet är nära så vi tjuter ut......

... en varning se vad vi gjort med vår värld vi ska få vår betalning för våra sjuka begär vi utfärdar en varning se va vi gjort med vår värld vi ska få vår betalning andas i en kvävd atmosfär


Svenska Akademien
Kenneth Björklund, Simon "Don Cho" Vikokel, Ivan "GeneralKnas" Olausson-Klatil, Agnes Olsson, Carl-Martin "Sture" Vikingsson, Johan "Räven" Kammargården, Lars "Lars på bas" Thörnblom och Gillis "Mr Gillis" Bengtsson.

hej säger jag.

Jag säger tillochmed hej och välkomna hit till en nyskapad blogg av en bloggoskuld. Är det så att du har hört låten En varning med Svenska Akademien & Promoe kanske ni redan har listat ut vad denna bloggen till stor del kommer att handla om. Annars ska jag givetvis berätta det nu och jag, det är Johanna Sjölin. En kort presentation av mig först.
Jag gillar:

  • Att skratta.
  • Att skratta med mina vänner.
  • Att skratta med nya människor.
  • Att resa.
  • Att festa (även om jag inte riktigt gillar ordet festa trots det är kort & koncist).
  • Att åka skidor.
  • Att ha sommarlov, och nu tog mitt sista nyligen slut vilket jag inte riktigt gillar.
  • Att lära mig saker.
  • Att vara i naturen och särskilt när den är överraskande vacker.

Kanske att detta gav en liten bild av mig. Om dagarna går jag på tidernas fulaste skolbyggnad med det finaste innehållet, Österäng, det är samhällsvetenskap för hela slanten och sista och bästa året som väntar. Jag ser verkligen fram emot det kommande året med alla studentfester och allt vad det innebär. 

Denna bloggen är en del av mitt projektarbete och det ska handla om ett av de viktigaste ämnena här i världen: vår miljö. Vår miljö och de hemskheter vi utsätter den för. Låten En Varning med Svenska Akademien & Promoe (för övrigt musikaliska skönheter båda två) var en av de första anropen till en skärpning i attityd till miljön som jag hörde som inte kom från min familj eller någon annan i närheten. Detta tackar jag dem för. Det är en skön låt och förmedlar svart på vitt att det som sker nu med klimatet och miljön inte är hållbart på något vis.

Jag följer deras exempel och skickar i bloggform ut en varning till dig. En varning som är tänkt att få dig att öppna dina ögon för vad du gör mot vår miljö och vad du istället kan göra för vår miljö.

På återseende!
Med kärlek, Johanna Sjölin.


RSS 2.0