Etiskt rätt med energikaniner?

En märklig artikel i DN:

"Stockholms stad har börjat frysa ner de kaniner som skjuts av varje år. Förra året var det 6.000 kaniner som sköts, skriver lokaltidningen Vårt Kungsholmen. De döda och infrusna kaninerna körs med jämna mellanrum av ett åkeri till ett värmeverk i värmländska Karlskoga, där de eldas upp och blir värmeenergi.
  Enligt Tommy Tuvunger på Stockholms stads skadedjursgrupp fanns det efter avskjutningen förra året kvar 500–600 kaniner på Kungsholmen. Kaninerna orsakar stora skador på träd och buskar och Trafikkontoret tvingas ofta plantera om träd som kaninerna har förstört." (http://www.dn.se/sthlm/kaniner-fran-kungsholmen-blir-varmlandsk-varme-1.973647)

Återvinningstänket i all ära men man behöver väl inte skjuta de stackars kaninerna och rubba ekosystemet för det. Stockholm och Värmland, tänk om.

Det är ju positivt om man börjar göra energi av jägares byten om de inte skulle ätas och användas, men då kan man ju fråga sig varför de sköts? Jakt för skojs skull tycker jag personligen är lite brutalt. När man då har ett dött djur, är det etiskt rätt att vi använder det till att utvinna energi? Genom olja och naturgas gör vi visserligen redan detta, men den döden känns lite mer avlägsen. Jag tycker det är klurigt. Det är ju fel att döda för att utvinna energi, men med djur som dör naturligt kanske det inte är lika dumt? Fast då blir det ett jäkla meck med distrubitionen av djuren, och lite ojämn energiförsöjning. Kanske att det finns enklare energiresurser. Vi får nog helt enkelt klura lite till på det här..

För att göra er lite småavundsjuka kan jag berätta att jag har varit fri från skolan idag och är likaså imorgon! Tyvärr bör det läsas en lite menlös engelskabok och räknas en massa ekvationstal, så jag kan väl inte påstå att jag kommer njuta av ledigheten till fullo. Men varför klaga, jag är ändå rätt nöjd.

Kram,
Johanna

Kommentarer
Postat av: Maja

Om kaninerna ändå behöver skjutas är det väl bra att de tas om hand och blir till nytta? ;)

2009-10-15 @ 20:17:51
URL: http://majalinnea.wordpress.com
Postat av: Johanna

Jo, men frågan är ju om lite om verkligen ALLA dom stackars kaninerna behövde skjutas. Det va minsann ett ganska rejält bortfall av lilleskutt i trakten efter skjuträderna.

2009-10-15 @ 21:51:25
URL: http://envarning.blogg.se/
Postat av: Eric von Schnausenroth

Huruvida det är etiskt rätt att elda kaninerna för värme? Vi börjar långt bak i tiden. För ca 70 000 år sedan kommer de första neandertalarna till Europa från Afrika och med de, även deras levnadssätt. Att de folket inte hade värme via element osv. är ju självklart. Vad gjorde man för att klara sig?

Den del av överlevnadssättet jag tänkt ta upp är förstås i relevans till artikeln, hur man tog hand om viltet. Efter ett byte fällts tog man vara på allt. Senor blev till snöre/rep, kött blev mat, ben blev krokar, och det mest väsentliga, päls/hud blev till kläder så som skor, filtar men även hus och tält. Eftersom vi enligt evolutionsläran härstammar från detta folk är det inte svårt att dra parallellen, även om vi i dagsläget inte nödvändigtvis behöver elda djur för att överleva. Varför gör vi det då?

I större städer är djurproblem ett faktum eftersom det inte är tänkt att större faunor och större städer ska gå hand i hand. Människan har ett klart övertag mot låt oss säga kaniner och således gör ett samhälle det som krävs för att djuren inte ska ha för stor inverkan på vår miljö. Personligen tycker jag att det är bättre att vi eldar det vi tar bort och får ut så mycket nytta av det som möjligt.

Det viktiga är att förstå att vi inte dödar djur för värme (vilket inte låter som en helt främmande aftonbladetrubrik). Utan snarare att vi på det mest naturliga sätt utnyttjar de resurser som vi har tillhanda.



Trevlig blogg :)

2009-10-17 @ 15:30:23
Postat av: Johanna

Haha vilken fantastisk kommentar eric!

Jag förstår verkligen tanken om att människan i urminnes tider har behövt döda djur för att få i sig protein, få värme osv. Med andra ord för sin överlevnad. Skulle det vara så att dessa kaniner verklien MÅSTE skjutas tycker jag verkligen det är en strålande idé att använda dem till något värdefullt. Jag tycker dock att det verkar lite tveksamt om det är så nödvändigt att döda dem, det är kanske snarare något i systemet som människorna har satt upp som bör förändras. Mat, kläder och värme kan vi införskaffa på annat håll.



Tack så mycket, och återigen tack för den trevliga kommentaren!

2009-10-20 @ 11:01:39
URL: http://envarning.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0