En underbar början.

Jag är precis hemkommen efter en fantastiskt rolig och inspirerande helg. Jag skrev ihop detta inlägg i ett kollegieblock på tåget hem eftersom jag råkade lämna min bärbara dator hemma. Jag har spenderat lördagen och söndagen med de fina ungdomarna i Wake-up Squad. Det var en hur bra start som helst. Personkemin och gruppkänslan fanns där, vilket kändes otroligt befriande. Sven hade hållit vad han lovat och samlat ihop ett riktigt skönt gäng. Wake-up Squad består av: Sven, Maja, Astrid, Calle, Jonas, Martin och jag då.

Vi inledde med en presentationsrunda där det var tabu på att berätta om sina tidigare erfarenheter (jobb, utbildning osv) eftersom tanken var att vi skulle lära känna varandra. Det var verkligen givande. Det blev, till skillnad från flera andra presentations-tillfällen, intressant och man fick en bild av de olika personligheterna i gruppen. Något av det mest intressanta i att höra de andra beskrivningar av sig själva var att även om mycket var olikt mig så hade alla någon egenskap som klockrent stämde in på mig själv.

Efter en lördagskväll med intensivt och framgångsrikt sammansvetsande av från början totala främlingar, blev det mer fokus på klimatet under söndagen. Vi diskuterade vad som händer med klimatet, varför det sker, vilka konsekvenser det kommer att få och kanske det allra viktigaste - vad kan göras för att förhindra det?

Vi såg filmen The 11th hour och hade den som underlag för våra diskussioner. Jag kan varmt rekommendera er alla att se den! Definitivt en tankeställare. Den var uppbyggd på intervjuer med välutbildade och framförallt engagerade människor som sa sitt om klimatförändringarna. Den visade att den globala uppvärmningen verkligen skapar globala problem. Det finns därför ett världsomspännande ansvar att dra i handbromsen innan vi har trillat nedför stupet.

Det behövs en förändring i attityd och metod när det kommer till dessa brännheta och komplexa frågor som klimathotet gräver fram. Lyckligtvis har människors inställning redan börjat förändras, klimatrapporter är idag vardagsmat. Det är nu de konkreta åtgärderna också ska komma fram, folket är redo. Det hade varit så otroligt mäktigt om dessa beslut fattas i Köpenhamn på COP15 då vi är på plats och bevittnar processen. Det är dock i nuläget osäkert om det kommer att sättas upp några nya riktlinjer av flera olika skäl, men det skulle vara fantastiskt.

Förändring är på väg och den är absolut nödvändig. Som en av de lärda på filmen nämnde något om, planeten kommer att finnas kvar men vill vi människor fortsätta leva här så måste vi agera NU.

När man börjar fundera är det verkligen ett absurt samhälle vi lever i. Med inspiration från en liknelse av Sven kommer här något i samma stil.
Tänk dig att du har tre chokladbitar framför dig men du äter ändå fyra. Du låter inte detta hindra dig utan du blundar och smaskar i dig den fjärde obefintliga chokladbiten. Du gör detta bekymmerslöst utan att ägna en tanke åt att du tuggar luft.
Det är såhär det är, det finns inte mer att ta av - vår livsstil är inte hållbar. Varför fortsätter vi i samma förlegade mönster som med all säkerhet leder till ett världskaos när det finns potential för ett modernt hållbart samhälle? Sluta tugga luft med god aptit och inse att det är den verkliga chokladen vi vill egentligen vill ha, det är den vi vill ta vara på.

Låt dig påverkas, låt dig engageras.

Med extra mycket kärlek,
Johanna


Kommentarer
Postat av: Maja

Bra bra :D

2009-10-05 @ 19:10:51
URL: http://majalinnea.wordpress.com
Postat av: Oleg

Skit, vad du är duktig på att blogga, Johanna!! Kan du dubbel-publicera det här inlägget på <a href="http://www.CoolaNer.nu/>CoolaNer.nu</a> också, tycker du? Om du behöver en inlogg, så mejla mig bara och vi fixar det!



Kram,

Oleg

2009-10-05 @ 20:01:37
URL: http://www.wakeupcall.se/
Postat av: Sven

hahaha, Oleg jag älskar att du skriver på svenska!



Johanna, älskar din chokladmetafor. Att koppla stora frågor till saker som alla kan relatera till är jätteviktigt och alla jämförelser med choklad skapar positiva tankar hos människor, that's the way to work it :)



Tack för en grym helg!

2009-10-05 @ 22:34:23
URL: http://www.wakeupcall.se
Postat av: Johanna

Tack ni är så otroligt fina!

och jag förstår verkligen alla bloggare nu som säger att de blir glada av kommentarer, det är sjukt uppmuntrande. och dessutom när oleg skriver på svenska, då ligger det verkligen omtanke bakom, top noche!

Ännu ett tack för helgen Sven, grymmt inspirerande. lite bilder kommer snart (med viss censur för säkerhetsskull) :)

Kram Johanna

2009-10-05 @ 23:31:15
URL: http://envarning.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0