Bananas!

En god vän till min pappa har gjort en avslöjande dokumentärfilm om hur bananföretaget Dole medvetet har använt sig av giftiga bekämpningsmedel som har skadat arbetarna på plantagen. När Fredrik Gertten som filmaren samt den gode vännen heter släppte sin film svarade Dole med att stämma filmen och Gertten. Detta var vid Los Angeles filmfestival där filmen var en av sju tävlande i en filmtävlning, som filmen aldrig kunde delta i eftersom Dole tvingade bort filmen från tävlingen.

Var detta verkligen ett så smart drag av Dole? I mina ögon framställer de genom detta sig själva som skurkarna i dramat, dessutom ger det filmen en massa extra publicitet. Det blev nu inte bara en fråga om bedrägerier i bananindustrin, där det fuskas för att kunna hålla nere priserna, utan också en stor fråga om ytterandefrihet.

Idag har dokumentärfilmen Bananas! Sverige premiär på Folkets bio.

Nu blir det skola och gymnasiemässa. Så till alla niondeklassare i Kristianstad: Österängsgymnasiet is the one and only.

So long mina vänner!


Kommentarer
Postat av: Stefan

Stod i Falukuriren att Falu Energi & Vatten har fått fjärrvärmen Bra Miljöval-märkt, tydligen det första företaget som lyckats med det. Sådant får mig faktiskt att bli lite stolt över att bo i Falu Kommun! Roligt youtube-klipp kring detta; http://www.youtube.com/watch?v=UbhzXRuqMek

2009-10-06 @ 14:52:11
URL: http://www.youtube.com/watch?v=UbhzXRuqMek
Postat av: millidilli

är chiiichita banana okej? jag äter en sån nu. och man vill ju inte vara en sån som de dära dole-arna, duvet! :)

2009-10-06 @ 19:11:01
Postat av: Johanna

Det tycker jag verkligen att du ska vara Stefan, gratulerar! Det känns ju dock oroande att det är de första företaget som har fått utmärkningen, bådar ju inte gott för alla oss andra kommuner. Snygg video dessutom, fångade verkligen storheten i det hela!

2009-10-06 @ 20:51:46
URL: http://envarning.blogg.se/
Postat av: Johanna

Emilia, lite tveksam tyvärr. eftersom jag inte är så insatt vågar jag inte döma ut chiquita redan, men det är vilket fall ett faktum att bananer inte är lika goda i sin produktion som i sin smak! Priset på tok för lågt om man räknar in alla produktionsfaktorer. Men eftersom det är du, så får du unna dig en banan trots allt :)

2009-10-06 @ 20:54:01
URL: http://envarning.blogg.se/
Postat av: Stefan

Man hoppas ju att det blir som det brukar bli bland storföretagen, när någon har något som ger uppmärksamhet ska alla andra också ha det. Så förhoppningsvis kommer vi snart att få se många gå samma väg!

2009-10-07 @ 13:26:12
URL: http://www.youtube.com/watch?v=UbhzXRuqMek
Postat av: Johanna

Ja verkligen, det är underbart när en sådan effekt kan rulla igång något bra! Ju mer uppmärksamhet det får, desto större chans att det blir till något stort.

2009-10-07 @ 14:26:19
URL: http://envarning.blogg.se/
Postat av: Stefan

Precis! Hoppas det blir mycket skriverier i lokalpressen om det, så kanske grannkommunens Borlänge Energi känner press att följa efter! När nu ett företag har visat att det går att få sina produkter miljömärkta så tycker jag nästan att det är en skam om inte andra åtminstone BÖRJAR jobba med att göra samma sak, för det är ju uppenbarligen möjligt!

2009-10-07 @ 16:31:09
Postat av: Johanna

Ja det får man verkligen hoppas, annars får det kanske bli en insändarbombning så att de får upp ögonen? Jag la in en lite notis om det i mitt inlägg nu, så att Kristianstadsborna kan bli lite avundsjuka :)

2009-10-07 @ 16:48:40
URL: http://envarning.blogg.se/
Postat av: millidilli

Max-hamburgarrestaurang har slutat helt med dole-bananer i sin fruktsallad nu!

2009-10-08 @ 21:28:45
Postat av: Johanna

Läste också det i tidningen imorse, tummen upp för det! Och tummen upp för dig som följer kampen, gött mille.

2009-10-08 @ 22:15:15
URL: http://envarning.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0