"Trust is something you earn."

För tillfället sitter jag på en föreläsning som heter Count down to Co2penhagen. Det var nyss en man som berättade om de stegrande effekterna i Etiopien av den globala uppvärmningen. Han berättade hur landet de senaste fem åren hade lidit av malaria, dåliga skördar och vattenbrist.

Nu tänkte jag berätta om gårdagen, som var mycket roligt men också lång. Jag kom till Bella Center vid tio tiden och var hemma i lägenheten i Lund 2 på natten. Jag upptäckte de fina bufféborden utanför sideevents, så det blev lite kryssning mellan dom.


REDD

Dagen började dock ambitiöst med lite olika Side events. Ett om skogsavverkning, vilka effekter det får och varför det är så viktigt att motverka. Skogsavverkningen är ett rävspel, stater hugger ner uråldriga träd som är effektiva koldioxidupptagare och planterar en ynklig energiskog.



Sedan var jag på en riktigt höjdar föreläsning. Yvo, COP15 ordförande, var där och höll ett tal. Coolt. Jag fick en förklaring av honom kring varför alla ungdomar skulle ha just orangea tröjor (inte en så sexig färg kanske), det visade sig att det var Nederländernas regering som hade sponsrat till inköpet.

En tjej från Indien höll en fantastisk bra tal. Hon berättade om när Mumbai hade blivit övertalat, att hon inte kunde ta sig hem på fem dagar. Hon sa också några ord om de fruktansvärda konsekvenser klimatförändringarna kommer att få för befolkningen som är beroende av Himalya, vilket är 40% av jordens befolkning.


Riktigt bra talare allihop.

Under hennes tal blev det en hoppfull och glad stämning och som något magiskt flög en fjäril runt i salen, häftigt. Hon sa att hon hade tillit till förhandlarna och ungdomarna här att man skulle ta sitt ansvar och komma fram till ett seriös och bindande avtal. Hon fick stående ovationer.

Yvo svarade att han blev oroad av hur lättvindigt hon använde begreppet tillit. Tillit är något man förtjänar och dessa förhandlingarna hade inte fått hans tillit ännu. 

Helt rätt inställning, känns positivt att Yvo sätter press. Han understyrkte hur viktiga ungdomarna var för förhandlingarna och klimatdebatten. 


En jättelik vägg med bilder från hela världen.

Nu ska jag kila, lite senare kommer jag berätta om kvällen då vi fick träffa Huang Ming, en riktig hjälte.  


Kommentarer
Postat av: Oleg Izyumenko

Du berättar om COP15 mycket intressant, Johanna! Det är alltid skoj att läsa dina blogginlägg! Bilderna är också fina! Lycka till med flera bufféborden ikväll! ;-) Vi ses på demonstrationen imorgon, inom 350-blocken! kram

2009-12-11 @ 19:28:27
URL: http://www.CoolaNer.nu/
Postat av: Anonym

Känns som att sitta på första parkett. I TV sänds en rapport om inlåsta demonstranter.

Det är tur att man kan följa din blogg och andra rapporter på nätet, så man får en känsla av allt det intressanta, alla möten, allt som händer i människor och mellan människor. Det är TV inte bra på att förmedla. De kontakter ni knyter idag kan vara vår räddning i morgon!

Kram Elna

2009-12-12 @ 22:14:55
Postat av: Johanna

Tack Oleg & Elna för de fina orden! Jag hittade aldrig 350 blocket igår, men marcherades gjordes det iallafall :)

Tråkigt att medierna bara vill fokusera på sånt, inne på Bella Center och på Köpenhamns gator är det iallafall fantastisk stämning.

Kram!

2009-12-13 @ 18:33:26
URL: http://envarning.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0