Arne Forstenberg

Arne Forstenberg är en lovande klimatentreprenör och en otrolig inspiratiör. Vi fick oss en lång och trevlig pratstund med honom då vi berättade om Wake-up Squad och han berättade om sitt engagemang i de globala utmaningarna. Han var en skicklig berättare så det var riktigt intressant att lyssna. Vi filmade också samtalet så förhoppningsvis kommer det en film så småningom. Arne är idag en av skaparna av Global Focus, en plattform för projekt för en bättre värld.

Arne resa började när han var 18. Han var en lovande baskettalang som struntade i skolan och satsade helhjärtat på basketen. Men nu slog det honom att man kunde inte bli basketproffs i Sverige, vad skulle han nu göra med sin framtid? En sak visste han: Han ville förbättra världen. Han satte upp en tidsram, när han var 30 skulle han gjort något för världen, för jordens överhettade klimat. Nu är det en månad kvar, och vi fick höra hur det hade gått med planen.


Maja & Arne.

Han var ordförande i utrikespolitiska föreningen i Uppsala, de bjöd in föreläsare och många kända namn fanns med på listan, Göran Persson, Kofi Annan, Margot Wallström och Hans Blixt. År 2006 väcktes hans intresse för klimatet och de globala utmaningarna. Arne tycker att klimatfrågorna behandlas på ett snett vis. Detta är globala
problem som bör lösas globalt. Förhandlare ser på utmaningarna med ett nationellt eller internationellt perspektiv. Alla vill ha sin vinning i lösningen vilket gör hela systemet trögflytande.

Han lyssnade till en föreläsare som pratade om Kina, efter föreläsningen gick Arne fram till mannen och sa att han skulle vilja jobba med honom, han hade det globala perspektivet. Föreläsaren svarade att han fick en månad på sig att komma upp med en bra idé. Det blev en månad av brainstorming och kreativt tänkande. Arne skulle vilja jobba kring hållbar utveckling med studenter i Kina, Indien och Sverige. Förslaget blev uppskattat och WWF gav sponsring till projektet. Och sedan har det rullat på.

Senare bestämde sig han och tre vänner från universitetet i Uppsala att möta svenska klimatpolitiker. De drog på sig skitdyra kostymer och presenterade sig som Klimatentreprenörer. Dessa möten (med högt uppsatta politiker) genererade i två saker:
1. De insåg att det fanns ingen klimatpolitik i Sverige. Det var snack, men inga
planer.
2. Politikerna blev otroligt intresserade av vad de pratade om och plötsligt
var det ombytta roller. Det var politikerna som ville ha dem och inte vice versa.
"Jag ser det här som ett första möte i en lång rad" fick de höra från många.

Härefter startades Global Focus av dessa unga studenter, Arne, Jakob, Sara & Emma. Global Focus är en plattform för unga klimatentreprenörer från hela världen med bra idéer för en hållbar framtid. Det finns en otrolig potential bland folket och de vill ge unga chansen att kunna genomföra sina drömmar. Det är ett projekt av unga för unga.

Global Focus ger resurser och ett nätverk till så många de kan. Det är ständigt många projekt i luften. Ett av de projekt som de nu håller på att starta upp är ett kring Klimat & Kultur. För att få människor att ändra sin livsstil gäller det att engagera dem känslomässigt. Coal to Culture är ett projekt som vill föra in klimatet i kulturen. Genom teater, musik och film, sådant som är viktigt i människors vardagsliv, kan världen förbättras.

Det blev ett roligt, intressant och inspirerande samtal. Storytelling är verkligen ett bra sätt att få upp ögonen för de möjligheter det finns när man vill engagera sig. Hoppas dessa ord kunde göra Arnes berättelse rättvisa.

With Love,
Johanna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0